Aamunavausteksti

Koira on kirjojen ja elokuvien kestosankari. Lassie palaa omistajansa luo pitkän matkan päästä, 101 dalmatialaisen pentua on söpöjä ja vaikka Myrsky-koira sekoittaa perheen arjen, on se tytölle uskollinen ystävä. Viisikkokaan tuskin uskaltautuisi niin hurjiin seikkailuihin ilman Timi-koiraa. Tarinoiden koirat tuntuvat osaavan mitä vaan. Jos vielä joskus pääsee seuraamaan poliisikoiran, opaskoiran tai tullin huumekoiran työtä, hämmästys vain syvenee. Miten taitavia nuo koirat ovatkaan!

Kun seuraa fiktion ja tosielämän koirien upeita suorituksia, saattaa herätä ajatus oman koiran ottamisesta. Koiran omistaminen on hieno asia, mutta teettää myös paljon työtä. Koiran on päästävä ulos tarpeilleen vähintään kolme kertaa päivässä ja sen kanssa täytyy lenkkeillä ulkona, satoi tai paistoi. Koiran ruokaan ja eläinlääkärikäynteihin kuluu rahaa, eikä koiraa voi jättää yksin kotiin lomareissun ajaksi.

Koira on elävä ja tunteva olento. Tutkijat ovat todistaneet, että koirilla on monia samanlaisia tunteita kuin meillä ihmisilläkin. Koira tuntee iloa ja kiintymystä, mutta myös pelkoa, kipua ja tuskaa. Jotta koira oppii elämään ihmisten maailmassa, täytyy sille opettaa tapoja jotka helpottavat ihmisen ja koiran yhteiseloa. Parhaiten koira oppii ihan niin kuin sinäkin – kärsivällisen ja kannustavan opettajan avulla.

Vaikka koira oppiikin monta sanaa ihmisten kielestä, on koiralla ihan oma kieli. Jotta ihminen ymmärtää koiraa oikein, on koiran kielen perusteet osattava. Hyviä vinkkejä koiran kielen perusteista löydät vaikkapa Eläinten viikon opasvihkosesta tai koiratieto.fi-sivustolta.

Jos koko perhe on yhdessä päättänyt, että eläin on kotiin tervetullut, on aika valita perheeseen sopiva koira. Koirarotuja on kymmeniä ja monirotuisia koiria on moneen lähtöön. On isoja ja pieniä, karvaisia ja täysin karvattomia, pystykorvia ja luppakorvia. Koirarotujen luonteessakin on isoja eroja. Joillekin koirille riittää pari tuntia puuhailua päivässä, toisilla on energiaa paljon enemmän. Jotkut koirat pitävät uimisesta, toiset jahtaamisesta. Jotta yhteinen arki sujuisi hyvin, kannattaa koiran valinta tehdä huolellisesti. Kannattaa myös perehtyä oman kunnan löytöeläinkodin tarjontaan. Aikuinen löytökoira voi olla uudelle perheelleen todellinen löytö!

Parhaimmillaan koira on kanssasi yli kymmenen vuotta ja jakaa hyvät ja huonot hetkesi. Koira lähtee aina iloisena lenkille kanssasi eikä varmasti kerro salaisuuksiasi kenellekään. Voi sanoa, että koira on parhaimmillaan ihmisen paras ystävä. Olethan koiralle yhtä hyvä ja reilu kaveri!