Pentutehtailu


Kuva: SEYn arkisto

Pentutehtaissa tuotetaan suuria määriä pentuja olosuhteissa, joissa koirien hyvinvointi laiminlyödään. Pentuja tehtaillaan mahdollisimman suuren taloudellisen voiton takia.

Pentutehtaissa on usein paljon koiria, mutta koirien huonoa kohtelua voi esiintyä myös pienimuotoisen koirankasvatuksen yhteydessä. Pentutehtailu ei rajoitu rekisteröimättömiin rotukoiriin, vaan pentuja tehtailevat myös rekisteröidyt koirankasvattajat. Erityisesti suosittujen rotujen risteytykset ovat kovan kysynnän vuoksi pentutehtailijoiden suosiossa. Pentutehtailu ei kuitenkaan rajoitu pelkästään rotukoiriin tai muotiristeytyksiin, vaan myös monen tunteisiin vetoavan koirakohtalon taustalla on järjestelmällinen tehtailu. Koiraa ei tule koskaan hankkia säälistä.

Pentutehtaissa eläinten olot ovat yleensä ala-arvoiset. Koiria pidetään usein pienissä häkeissä, joista ne eivät pääse pois. Pentutehtaissa syntyneillä koirilla on tavallisesti terveys- ja käytösongelmia, jotka johtuvat huonoista olosuhteista ja huonosta ravinnosta sekä olemattomasta sosiaalistamisesta. Moni pentutehtailijalta ostettu koira on niin vakavasti sairas, että se joudutaan lopettamaan pian uuteen kotiin saapumisen jälkeen. Vaikka koira jäisikin henkiin, sillä on usein loppuelämän kestäviä terveys- ja käytösongelmia, joiden hoitoon voi kulua tuhansia euroja uuden omistajan rahoja.

Pentutehtailijat ovat usein eläinsuojelijoita askeleen edellä. He osaavat toimia ja selittää asiat siten, että koirien myynti näyttää viattomalta. Jos siis haistat palaneen käryä, jätä koira ostamatta.