Jalostus

 
Kuva: Wikimedia Commons

Jotkut koirakasvattajat keskittyvät jalostamaan koirien ulkonäköä terveyden ja luonteen sijaan. Useimmilla koiraroduilla on todettu rotukohtaisia perinnöllisiä sairauksia. Osa sairauksista on niin vakavia, että ne aiheuttavat koiralle jokapäiväistä haittaa ja kärsimystä, kuten kipua, hengitysvaikeuksia ja jatkuvaa kutinaa.

Vakavia terveysongelmia koirille aiheuttavat muun muassa hyvin lyhyeksi jalostettu kuono ja muut liioitellut vartalon piirteet, kuten liian pieni tai iso pää, liian raskas eturuumis, epätavallisen lyhyet jalat, liiallinen ihon määrä ja kroonisesti atooppinen iho. Perehdy eri rotujen terveysongelmiin ennen koiranhankintapäätöstä. Älä hanki koiraa rodusta, johon on kasautunut vakavia perinnöllisiä ongelmia.

Jos päätät ostaa koiran rotukoirakasvattajalta, ota selvää, mitä kasvattaja ja rotujärjestö tekevät perinnöllisten sairauksien ehkäisemiseksi. Perehdy rodun ja pentueen vanhempien terveyteen ja luonteen mahdollisiin heikkouksiin ottamalla yhteyttä rotuyhdistykseen ja tutustumalla Suomen Kennelliiton ylläpitämään KoiraNet-jalostustietojärjestelmään. On tärkeää tutustua jalostustietojärjestelmässä myös kasvattajan muiden koirien terveystilastoihin ja jalostusyhdistelmien sairauksiin.

Monet periytyvät ja koiran koko eliniän vaikeuksia aiheuttavat sairaudet, esimerkiksi epilepsia ja kilpirauhassairaudet, eivät näy päällepäin. Siksi rodun ja jalostukseen käytettyjen koirien terveystiedot on tärkeää tarkistaa.