Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä.

Koiraa hankkimassa?


Kuva: Suvi Elo

Koiran valinnassa täytyy ottaa huomioon monia asioita. Ensin miettiä, minkä luonteinen ja kokoinen koira omaan perheeseen sopisi. Seuraavaksi on edessä myyjän tai kasvattajan valinta.

Mistä koiran voi hankkia?

- eläinsuojeluyhdistyksistä ja -järjestöistä
- löytöeläintaloista
- koirankasvattajilta
- Kodittomat.info-palvelusta
- Kodinvaihtajat.com-sivustolta

Fiksun koiranostajan opas toimii apuna sopivan koiran ja myyjän valinnassa.

Rotuvalinta


Kuva: Riikka Ala-Hulkko

Vaikka kaikilla koirilla on tietyt koiramaiset perusluonteenpiirteet ja käyttäytymistarpeet, on eri koiraroduilla eri käytösmalleja. Esimerkiksi metsästystarkoitukseen muokatut koirarodut sinkoilevat oravien ja lintujen perään kaupungissakin, ja laumanvartijarotuinen koira suhtautuu torjuvasti vieraisiin. Noutajat ottavat esineitä suuhun ja kantavat niitä, ja newfoundlandinkoirilla ja spanieleilla on tarve uida. Eri koiraroduilla korostuvat eri tarpeet, joten niihin kannattaa tutustua ennen rodun valintaa.

Rotujen terveystilanteessa on myös suuria eroja. Monella rodulla on perinnöllisiä sairauksia, joiden takia koirilla on kroonisia terveysongelmia ja jotka voivat johtaa jopa koiran kuolemaan.

Sekarotuisenkin koiran kohdalla pitää miettiä, mitä rotuja koirassa on, jotta sen luonteenpiirteitä ja mahdollisia terveysongelmia voi hieman arvioida. Koiraa ei siis pidä valita pelkän ulkonäön perusteella.

Jalostus

 
Kuva: Wikimedia Commons

Jotkut koirakasvattajat keskittyvät jalostamaan koirien ulkonäköä terveyden ja luonteen sijaan. Useimmilla koiraroduilla on todettu rotukohtaisia perinnöllisiä sairauksia. Osa sairauksista on niin vakavia, että ne aiheuttavat koiralle jokapäiväistä haittaa ja kärsimystä, kuten kipua, hengitysvaikeuksia ja jatkuvaa kutinaa.

Vakavia terveysongelmia koirille aiheuttavat muun muassa hyvin lyhyeksi jalostettu kuono ja muut liioitellut vartalon piirteet, kuten liian pieni tai iso pää, liian raskas eturuumis, epätavallisen lyhyet jalat, liiallinen ihon määrä ja kroonisesti atooppinen iho. Perehdy eri rotujen terveysongelmiin ennen koiranhankintapäätöstä. Älä hanki koiraa rodusta, johon on kasautunut vakavia perinnöllisiä ongelmia.

Jos päätät ostaa koiran rotukoirakasvattajalta, ota selvää, mitä kasvattaja ja rotujärjestö tekevät perinnöllisten sairauksien ehkäisemiseksi. Perehdy rodun ja pentueen vanhempien terveyteen ja luonteen mahdollisiin heikkouksiin ottamalla yhteyttä rotuyhdistykseen ja tutustumalla Suomen Kennelliiton ylläpitämään KoiraNet-jalostustietojärjestelmään. On tärkeää tutustua jalostustietojärjestelmässä myös kasvattajan muiden koirien terveystilastoihin ja jalostusyhdistelmien sairauksiin.

Monet periytyvät ja koiran koko eliniän vaikeuksia aiheuttavat sairaudet, esimerkiksi epilepsia ja kilpirauhassairaudet, eivät näy päällepäin. Siksi rodun ja jalostukseen käytettyjen koirien terveystiedot on tärkeää tarkistaa.