Virikkeet

 
Kuva: Suvi Elo

Liikunnan lisäksi koira tarvitsee tekemistä aivoilleen. Kiinnostava tekeminen rauhoittaa koiraa. Jos koiralla on tylsää, saattaa se purkaa turhautumisensa esimerkiksi järsimällä huonekaluja.

Koiralle voi esimerkiksi piilottaa koiran herkkuja talouspaperihylsyyn, jonka päät on taiteltu kiinni. Koiralla on tekemistä, kun se kaivaa herkkuja hylsystä. Koirille on myös kaikenlaisia älypelejä, joissa koira voi ratkoa tehtäviä ja käyttää aivojaan.

Jotkut opettavat koiralle asioita naksutinkoulutuksella. Siinä koiralle opetetaan asioita naksuttimen avulla. Kun koira esimerkiksi antaa tassua, napsauttaa kouluttaja naksutinta oikean toiminnan merkiksi. Heti perään koira saa palkkioksi herkun tai leikkihetken. Tällä tavoin koira oppii yhdistämään oikean toiminnan mukavaan palkkioon. Palkitsemalla kouluttamista kutsutaan positiiviseksi vahvistamiseksi.

Tekemisen lisäksi koira tarvitsee lepoa. Terve koira lepää noin puolet vuorokaudesta. Jos koira ei saa nukkua tarpeeksi, aiheuttaa se stressiä ja voi lopulta sairastuttaa koiran. Nukkuvaa koiraa ei saa häiritä, vaikka kerälle käpertynyttä koiraa tekisi kovasti mieli käydä rapsuttelemassa.