Ulkoilu

 
Kuva: Hanna K. Heikkilä

Jokainen koira tarvitsee liikuntaa vähintään pari tuntia päivässä, mutta aktiivisemmat koirat tarvitsevat sitä vielä enemmän. Vapaana juokseminen on koiralle parasta liikuntaa. Kaupungissa, missä koiraa ei voi pitää vapaana, voi koiran viedä koirapuistoon. Pennun tai aran koiran kanssa tosin kannattaa mennä koirapuistoon vain tuttujen ja turvallisten koirakavereiden kanssa. Koiralla on tarve liikkua, hyppiä ja juosta joka päivä.

Liikunnan lisäksi koira tarvitsee ulkona aikaa nuuskia. Vaikka olisi kiire töihin tai kouluun, koiran kanssa täytyy lähteä ajoissa ulos, jotta se ehtii tarkistaa muiden koirien pissalla jättämät viestit kaikessa rauhassa

Liian vähäiset liikkumismahdollisuudet ja muun toiminnan puute voivat purkautua koiran levottomuutena ja käytöksenä, jonka ihminen mieltää ongelmakäytökseksi. Koira saattaa esimerkiksi tuhota paikkoja ja haukkua muille koirille. Mitä vähemmän koira pääsee toteuttamaan lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, sitä suuremmaksi kasvaa häiriökäyttäytymisen riski. Koiran elinympäristö ja elinolosuhteet kannattaakin järjestää koiralle sopiviksi heti alusta alkaen, ennen kuin ongelmia ehtii syntyä.