Ruokinta ja hoito

 
Kuva: Suvi Korpi

Ylipaino on iso ongelma lemmikkikoirilla. Ylipaino altistaa koiran vakaville sairauksille, kuten nivelrikolle ja diabetekselle. Koira tarvitsee sopivan määrän hyvälaatuista ruokaa pysyäkseen terveenä. Koiralla täytyy aina olla tarjolla raikasta vettä.

Ruokailusta voi tehdä koiralle lajityypillistä ja hauskaa. Koiran lajityypillinen ruokailu mukailee saalistamista. Koira etsii saalista ja haistaa sen, ottaa sen kiinni, tappaa puremalla ja ravistamalla ja joutuu repimään melkoisesti, ennen kuin se pääsee syömään saaliin lihaa. Lopuksi koira pureskelee luut ja vaikeammin sulavat osat. Jos ruokaa piilottaa, saa koira etsiä, haistaa ja ottaa kiinni ”saaliin”.

Luonnossa koira tutkii ruokaansa. Kotona ruoan sekaan voi piilottaa esimerkiksi porkkanapaloja tai erilaisia lihapaloja, joita koira voi löytää ja erotella.

Koiralle täytyy antaa mahdollisuus pureskeluun. Siihen käyvät hyvin esimerkiksi koiralle tarkoitetut luut ja siankorvat. Koiralle ei missään nimessä saa antaa kypsennettyjä luita. Kypsät luut voivat aiheuttaa suolitukoksen ja jopa johtaa koiran kuolemaan. Raakoja luita koira sen sijaan saa syödä.

Lähes jokaisen koiran turkkia täytyy harjata ajoittain, joidenkin useammin, joidenkin harvemmin. Lisäksi koiran hampaita täytyy putsata ja kynsiä leikata. Kun koiran totuttaa hoitoon jo pentuna, on se helpompaa aikuisena.

Koira täytyy käyttää säännöllisesti eläinlääkärillä terveystarkastuksessa ja tarvittaessa hammashoidossa. Hammasongelmat ovat koirilla hyvin yleisiä. Jos koira käyttäytyy eri tavoin kuin normaalisti, se voi olla sairas. Se saattaa olla vihainen, pelokas tai vaisu. Koira voi myös syödä huonosti, ontua tai aristaa kipeää kohtaa. Silloin se täytyy viedä eläinlääkäriin.