Koulutus

 
Kuva: Niina Lahtinen

Koira ei opi elämään ihmisen rakentamassa ympäristössä ilman ihmisen apua. Kaupungissa koira ei voi haukkua jatkuvasti, eikä ihmisen päälle hyppiminen ole kovin hyvä tapa. Koira kannattaa opettaa haukkumaan vähemmän ja tervehtimään ihmistä tassut maassa.

Koira tottuu uusiin asioihin parhaiten pentuna. Kun pennun tutustuttaa erilaisiin ihmisiin, paikkoihin ja ääniin, kokee se nämä asiat tuttuina ja turvallisina myös aikuisena.

On tärkeää, että koira saa tottua uusiin asioihin omaan tahtiinsa. Jos koiraa pakottaa pelottaviin tilanteisiin, se oppii pelkäämään niitä.

Jos haluat ymmärtää koiraasi paremmin tai koirasi sopeutumisessa on ongelmia, kannattaa hankkia asiantuntevaa apua. Sitä saa muun muassa koirankouluttajalta, joka on suorittanut eläintenkouluttajan ammattitutkinnon.

Moni menee koiran kanssa koirakouluun. Pennulle voi opettaa leikin varjolla esimerkiksi luoksetulon ja odottamisen. Koira tarvitsee näitä taitoja ulkoillessaan. Koiran kanssa on mukava ulkoilla, kun ihmisen ja koiran välinen yhteistyö on sujuvaa. Kaikenlainen yhdessä tekeminen vahvistaa ihmisen ja koiran sidettä.

Koirakouluttajat käyttävät erilaisia menetelmiä, joista kaikki eivät ole koiran kannalta hyviä. Hyvä koirankouluttaja vahvistaa ja palkitsee koiran toivottua käytöstä, eikä käytä rangaistuksia.