Koiran kanssa


Kuva: Elina Keto

Kun taloon tulee koira, on edessä paljon uutta opeteltavaa sekä koiralle että ihmiselle. Pennulla on 2 viikon–4 kuukauden iässä herkkyyskausia, joiden aikana sitä kannattaa totuttaa uusiin asioihin ahkerasti, sillä herkkyyskausien aikana opitut asiat ovat pennulle tuttuja ja turvallisia koko sen loppuelämän. Herkkyyskaudet vaihtelevat roduittain, joten oman koiran herkkyyskausiin kannattaa tutustua

Herkkyyskausien ulkopuolella koiran täytyy antaa tottua uusiin asioihin hitaasti ja rauhassa. Koiran pakottaminen sille pelottaviin ja epämiellyttäviin tilanteisiin opettaa sen pelkäämään niitä. Tilanteiden pelkääminen saattaa altistaa koiran käytöshäiriöille, kuten vastaantuleville koirille haukkumiselle.

Koira ei opi elämään ihmisen rakentamassa ympäristössä ilman ihmisen apua. Koira ei voi haukkua jatkuvasti, eikä ihmisen päälle hyppiminen ole mukava tapa. Ihmisen kannattaa opetella ymmärtämään koiran kieltä ja opettaa se esimerkiksi haukkumaan vähemmän ja tervehtimään ihmistä tassut maassa, jotta yhteiselosta tulisi mahdollisimman sujuvaa.

Jos pennulla ei ole kotona koirakaveria, on tärkeää järjestää sille paljon leikkihetkiä tuttujen ja turvallisten koirakavereiden kanssa.